srijeda, 20. studenoga 2013.

Završetak programa Javnih radova na području očuvanja kulturne baštine svečano obilježen u restoranu "Đeram" u Velikoj KopaniciU vremenskom periodu od 15.5.2013. do 14.11.2013. zaposlene čipkarice pri udruzi Sunčana čipka – motivi iz Sikirevaca su radile na izradi, promidžbi sunčane čipke i edukaciji teoretskog dijela programa. Zaposlene su bile u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje program Javnih radova na području očuvanja kulturne baštine. Rad u proteklih 6 mjeseci se temeljio na izradi i edukaciji sunčane čipke ali i na terenskom radu i prezentaciji, tako da su čipkarice radile na otvorenom u Sikirevcima ispred župne crkve, u parku u  Velikoj Kopanici, u Muzeju antičkog stakla u Zadru (nastavak projekta udruge Intermezzo)  i na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi.  Suradnja je bila izvrsna. Čipkarice u intenzivno radile sunčanu čipku te ju radom  dovele gotovo do savršenstva. Rad se nije temeljio na kvantiteti već na, onom bitnijem, kvaliteti. Budući da je tzv.“ zlatno doba“ čipke u drugim hrvatskim centrima prošlo i mi smo se odlučile na takav korak. Svaka čipka je doživjela procvat u vrijeme kada je izdvojena  iz dijelova platna (odjeće i ostalih predmeta uborabne namjene) i postala jedinstvena samostalna cjelina. Sunčana čipka također pruža mogućnost samostalnog izražavanja stoga smo i izložbu postavljale u tom duhu.  Završetak ovog programa smo prikazale   izložbom u restoranu „Đeram „ u Velikoj Kopanici koju smo postavile 12.11. 2013. a trajala je do 15.11. 2013. kada smo ispred udruge  uručile čipkaricama zahvalnice, prigodne  poklone i zlatne medalje, kako bi im u lijepom sjećanju ostao ovaj period života.  

Udruga Sunčana čipka - motivi se zahvaljuje i ovim putem obitelji Vuković na ustupljenom prostoru (kancelarija u Vuković centru)  u kojem su čipkarice radile, zatim gospođi Mirjani Knežević koja je radila obračune plaća, župniku Stjepanu Šumanovcu koji je dopustio da radimo u dvorištu ispred župne crkve, restoranu "Đeram" koji je ustupio prostor za izložbu, ... i ostalima  ukoliko smo nekoga izostavile. Svima koji su ih posjećivale, počastile kolačima i s zanimanjem pratile njihovo napredovanje u radu od srca hvala. Bez ovih ljudi koji su ne sebično pomogli  program Javnih radova ne bi bio realiziran. 

Kroz nekoliko fotografija želimo prikazati postavljanje izložbe te završnu večer.


....evo nekoliko i sa završne večeri.... 15.11.2013.....

Srdačan pozdrav do slijedeći puta! 

NAPOMENA: Snimljena je emisija "Život piše priče" pa ju možete pogledati u srijedu 4.prosinca
te se ovim putem posebno zahvaljujem dragoj voditeljici emisije Jasni Matiji Sabljo i ekipi VTV-a na ponovno ukazanom povjerenju.


Nema komentara:

Objavi komentar